24 Şubat 2010 Çarşamba

Danıştay Önünde BALYOZ'lu Ygs Katsayı Protestosu

Bazı sivil toplum kuruluşları ve sendikaların üyeleri, Danıştay 8. Dairesi'nin, YÖK'ün üniversiteye girişte farklı katsayı uygulaması öngören kararının yürütmesini oy birliğiyle durdurmasını, Danıştay önünde yaptıkları eylemle protesto etti.



Kararı protesto eden pankartlarla Danıştay önünde toplanan grup adına açıklama yapan MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, yürütmeyi durdurma kararını veren Danıştay 8. Dairesi'nin buna benzer başka bir davada ''katsayı belirleme ve sınav sistemini değiştirme kararının YÖK''te olduğuna hükmettiğini, ancak bu kez geçmişte verdiği kararla çeliştiğini söyledi.



''Meslek lisesi öğrencilerinin geleceklerini karartacak bir karara imza atıldığını'' savunan Ünsal, ''Bu karar, sınava çok az kala, öğrencilerin bütün motivasyonlarını kıran vicdansız bir karardır'' değerlendirmesinde bulundu.



Ünsal, Danıştay 8. Dairesi'nin kanunen YÖK'ün sorumluluğunda bulunan bir alana yetkisi dışında müdahale ettiğini ve idari yargının geçmiş kararlarını hiçe saymak pahasına verdiği bu kararın, yargının güvenirliğini tartışma konusu yaptığını iddia etti.



Kararın alınmasındaki en büyük payın İstanbul Barosu'nda olduğunu savunan Ünsal, hukuktan yana olması gereken bir kurumun yüksek öğretimde eşitlik ilkesinin iptali için çalışmasının da manidar olduğu görüşünü dile getirdi.



Eğitimde eşitliğin evrensel ve vazgeçilmez bir insan hakkı olduğunu belirten Ünsal, ''bu hakkı hiçe sayan kararı ideolojik ilan ettiklerini'' bildirdi.



Ünsal, ''YÖK'ün meslek lisesi öğrencilerini bu ideolojik çarpışmanın dışında tutarak, öğrencilerin moral motivasyonlarını da göz önüne alarak en kısa sürede katsayı problemini çözüme kavuşturması'' gerektiğini ifade etti.



-BEYOĞLU'NDA DÜZENLENEN 2 AYRI GÖSTERİDE, DANIŞTAYIN KARARI PROTESTO EDİLDİ



Danıştay 8. Dairesinin YÖK'ün üniversiteye girişte farklı katsayı uygulaması öngören kararının yürütmesini durdurması, Beyoğlu'nda düzenlenen 2 ayrı gösteriyle protesto edildi.



İstanbul Barosu yakınında toplanan AK Parti İstanbul Gençlik Kolları üyeleri, Danıştay kararını protesto amaçlı pankartlar açarak, sloganlar attı.



Grup adına açıklama yapan AK Parti İstanbul Gençlik Kolları Başkanı Erkan Kandemir, ''milletini iç tehdit olarak gören anlayışın önemli tezahürlerinden biri olan katsayı adaletsizliğinin, 28 Şubat dayatmalarının en önemli unsurlarından birisi olduğunu'' söyledi.



Bu uygulamanın, tüm meslek liselilerin önünü kesmeyi, onların daha iyi yaşama ve meslek sahibi olma haklarını ellerinden almayı amaçladığını ifade eden Kandemir, ''Bu durumu hak, hukuk ve adalet çerçevesinde vicdan sahiplerinin kabul etmesi mümkün değildir. Hele biz AK Parti gençlerinin kabul etmesi asla mümkün değildir. İstanbul Barosu yüz binlerce gencin geleceğine ket vuracak kararı aldırabilmek adına çırpınmakta ve elinden geleni ardına koymamaktadır. Danıştay ise bu haksızlığa icabet ederek, geçmişte verdiği kararlarıyla çelişkiye düşme pahasına hareket etmiş ve yüz binlerce gencin kaderiyle oynamıştır'' diye konuştu.



Vatandaşların ve öncelikle gençlerin geleceği için, sivil anayasanın gerekli olduğuna işaret eden Kandemir, ''AK Parti gençliği, sivil anayasa adına buradan tüm gençlere çağrı yapmakta ve geleceğimizin teminatı olacak bir demokrasinin inşası için mücadele etmeye vaat etmektedir'' dedi.



Beyoğlu'ndaki Galatasaray Lisesi önünde toplanan Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği, İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği ve Eğitim-Bir-Sen üyesi bir grup da sloganlar eşliğinde ellerindeki pankart ve dövizlerle yürüyüş yaptı.



Güvenlik güçleri tarafından İstanbul Barosu önüne kadar yürümelerine izin verilmeyen grup adına yapılan açıklamada, İstanbul Barosu'nun kendi meslek sorunlarıyla ilgilenmek yerine, gençlerin geleceğiyle oynadığı ileri sürüldü.



Katsayı eşitsizliğinden dolayı 10 yıldır yüz binlerce öğrencinin eğitim ve öğretim hakkının kısıtlamaya uğradığı öne sürülen açıklamada, YÖK tarafından yapılan değişiklikle kat sayı eşitsizliğine dair düzenlemenin kaldırıldığı hatırlatıldı.



Açıklamada, ''İstanbul Barosu'nun yaptığı başvuru üzerine Danıştayın yürütmeyi durdurarak, üniversite okumak isteyen meslek liselilerin önüne takoz koyduğu'' iddia edildi.



Her iki grup da yapılan basın açıklamalarının ardından dağıldı.



DANIŞTAY 8. DAİRESİNİN YÖK'ÜN ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE FARKLI KATSAYI UYGULAMASI ÖNGÖREN KARARININ YÜRÜTMESİNİ DURDURMASI, KONYA, KAYSERİ VE ERZURUM'DA YAPILAN YAZILI AÇIKLAMALARLA PROTESTO EDİLDİ



Danıştay 8. Dairesinin YÖK'ün üniversiteye girişte farklı katsayı uygulaması öngören kararının yürütmesini durdurması, Konya, Kayseri ve Erzurum'da yapılan yazılı açıklamalarla protesto edildi.



Konya'da Türkiye İmam Hatipliler Vakfı'ndan (TİMAV) yapılan yazılı açıklamada, modern ve demokratik devlet yapılarında, devletin vatandaşı için yapmış olduğu tüm düzenleme ve faaliyetlerin, ''güçler ayrımı ve yetkililik'' ilkesine göre düzenlendiği belirtildi.



Demokratik usullerle oluşturulmuş ve halk adına yasa koyma yetkisini Anayasal olarak elinde tutan kurumların, yükseköğretime geçişle ilgili gerekli düzenlemelerin de yetki ve sorumluluğunu YÖK'e verdiğinin ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:



''Yasaların uygulama alanında en büyük sorumluluklardan birisine sahip olan Danıştay gibi bir kurum, yasa koyucunun bir kuruma verdiği yetkiyi tanımamakta ve bu kararı ile YÖK'e ve yasa koyucuya neredeyse 'siz yetkili olduğunuz alanda ilgili düzenlemeleri yapamazsınız' demektedir.



Danıştay 8. Dairesi'nin, YÖK'ün üniversiteye girişteki farklı katsayı uygulamasını düzenleyen yeni kararının yürütmesini durdurması, Türkiye'de ciddi boyutlarda yetki ve sorumluluk karmaşası olduğunu göstermektedir.''



-KAYSERİ-



Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kayseri Şube Başkanı İsmail Ruhlukürkçü, YÖK'ün üniversiteye girişte farklı katsayı uygulanmasına ilişkin kararının Danıştay tarafından yürütmesinin durdurulmasını ''yargısal bir vesayet girişi'' olarak değerlendirdiklerini belirtti.



Ruhlukürkçü, açıklamasında şunları bildirdi:



''Her türlü vesayete karşı çıktığımızı gündeme getirmiştik. Biz askeri vesayete karşı olduğumuz gibi sivil herhangi bir vesayete de karşıyız. Açılımın demokratik açılımdan çok, vatandaşlık açılımı olması gerektiğine inanıyoruz. Devletin tüm vatandaşlarına eşit bir şekilde yaklaşması gerekmektedir. Danıştay'ın ikinci defa aldığı bu kararı biz, biraz ağır olacak ama yargısal bir vesayet girişimi olarak değerlendiriyoruz.''



-ERZURUM-



Memur-Sen Erzurum Şube Başkanı Mehmet Dindi, adaletsiz katsayı uygulamasının adeta bir yargı korunmasına alınmış gibi gözüktüğünü bildirdi.



Dindi, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:



''İstanbul Barosu'nun ilk müracaatıyla konunun baronun üzerine vazife olmayışını, uygulamanın bilimsellikten uzak oluşunu, mesleki eğitimi baltalayışını, meslek liselerindeki öğrenci kalitesine olumsuz etkide bulunuşunu, meslek liselilerin geleceğini karartışını dikkate almadan 'illa katsayı' kararı veren Danıştay 8. Dairesi, YÖK'ün üniversiteye girişte farklı katsayı uygulamasını öngören 17 Aralık 2009 tarihli kararının yürütmesini İstanbul Barosu'nun yeni bir müracaatına istinaden oy birliğiyle durdurdu.''



AA



KAYNAK : http://www.matematikcafe.net/danistay-onunde-balyozlu-katsayi-protestosu-t-15363.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder